FitStap!

Dankzij de samenwerking van ReumaNederland met Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) heeft hun FitStap-programma nu ook een variant voor mensen met reuma. Dit beweeg- en wandelprogramma van twaalf weken is op maat gemaakt met hulp van reumaspecialisten. Een speciaal opgeleide en gecertificeerde FitStap-coach helpt de deelnemers om zich vitaler, fitter en gezonder te voelen. In het voorjaar 2023 wordt er opnieuw een FitStap-programma aangeboden en ondersteund door ReumaNederland. De training wordt door JustGoo Maastricht. De exacte startdatum in maart 2023 zal binnenkort bekend worden. De locatie is Oude Molenweg 23a in Maastricht.

Programma van drie maanden
Er wordt één keer in de week op een vaste dag en tijd getraind met een groep en twee keer per week individueel op momenten die de deelnemers vrij kunnen kiezen. Naast begeleiding bij het bewegen is er ook aandacht voor voeding, motivatie en cognitieve fitness.

ReumaNederland en Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) geloven in de kracht van wandelen voor mensen met reuma. Dankzij FitStap voor Reuma kunnen zoveel mogelijk van hen de voordelen van wandelen ervaren.

Jan-Willem Förch (algemeen directeur ReumaNederland) benoemde tijdens het sluiten van het samenwerkingsconvenant met KWbN in 2020 al de meerwaarde: “Juist als je een vorm van reuma hebt, is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Het maakt spieren sterk en gewrichten soepel. Wandelen is voor mensen met reuma bij uitstek een activiteit die we willen aanmoedigen. Het kan in je eigen tempo en vorm.”

Wetenschappelijk onderzoek
Dr. Jasmijn Holla is als onderzoeker onder andere verbonden aan Reade, revalidatie en reumatologie in Amsterdam en doet praktijkonderzoek naar de waarde van sport en bewegen voor mensen met een chronische aandoening zoals reuma. “Wandelen is een activiteit waar je makkelijk mee kunt starten en die je gewrichten niet te veel belast”, legt ze uit. “Wandelen heeft een positief effect op de lichamelijke klachten die mensen met reuma ervaren. Er is een verband tussen het (beginnen met) wandelen en het ervaren van minder vermoeidheid, pijn en stijfheid.”

Zie onderstaande links voor meer informatie

https://www.fitstap.nl/reuma/

https://www.justgoo.nl/wandelen/fitstap